Zorg op maat, ook voor de zorgprofessional

Bron: Diak Dichtbij, nieuwsbrief Diakonessen Ziekenhuis (nr. 18)

Interview met Carolien van de Weerd

Oncologische patiënten krijgen zorg op maat, volgens de laatste inzichten. Dat bereiken we door samen te werken, zowel binnen ons ziekenhuis als binnen het regionale netwerk. We vinden het belangrijk dat patiënten zo vitaal mogelijk blijven en zelf de regie hebben. Goed voor onze patiënten zorgen kan alleen als we zelf ook mentaal fit en vitaal zijn. Carolien van de Weerd, verpleegkundig specialist urologische oncologie in opleiding, vertelt over de speciale training die zij en 10 andere collega’s hebben gevolgd bij het Helen Dowling Instituut.

‘We werken in het Diak samen met het Helen Dowling Instituut, een organisatie waar we onze oncologische patiënten naar verwijzen voor psychosociale zorg. Zij organiseerden speciaal voor verpleegkundig specialisten oncologie de training ‘Mentaal fit’. Deze training is gericht op zelfzorg: hoe zorg je goed voor jezelf zodat je je werk blijvend met kwaliteit en inspiratie kunt uitvoeren?

“Deze training kwam echt als geroepen”

Op dit moment zit ik in het laatste jaar van mijn opleiding en het is best pittig. Ik ben ambitieus en wil graag de best mogelijke zorg verlenen aan patiënten hun naasten. Als verpleegkundig specialist integreer je verpleegkundige kennis en ervaring met een medische opleiding (op Masterniveau).

Een bijzondere positie waarbij je jezelf nog weleens uit het oog kunt verliezen. In mijn geval ben ik de enige en eerste verpleegkundig specialist bij het specialisme Urologie, dus dat is voor iedereen ook even wennen. Het is daarom erg fijn dat we samen in deze training, als verpleegkundig specialisten, ervaringen kunnen uitwisselen.

“Voor jezelf zorgen levert veel positieve energie op”

De training heeft me geholpen om regelmatig even bewust stil te staan en me af te vragen hoe het nu met me gaat. Voel ik me gestrest? Loop ik achter de feiten aan? Ben ik moe? Heb ik voldoende energie? Het feit dat je er bewust bij stilstaat, er aandacht aan geeft, doet mentaal al een hele hoop. Ik bouw nu door de dag heen meer rustmomentjes in, ga wandelen tijdens de lunch met een collega verpleegkundig specialist en ga wekelijks naar yogales. Resultaat? Ik voel dat ik meer grip en regie krijg op alles wat er gebeurt, ik haal mijn doelen en dat geeft een voldaan gevoel.’

Er zijn ruim 25 verpleegkundig specialisten werkzaam in het Diakonessenhuis en we hebben een actieve vakgroep. De belangrijkste doelstelling van de vakgroep is het profileren en positioneren van de functie verpleegkundig specialist. Daarnaast bevorderen we de intercollegiale overlegstructuur, samenwerking en ondersteuning van de verpleegkundig specialisten onderling.

← Terug