Sterilisatieverzoek

Sterilisatie is de meest betrouwbare methode om bevruchting te voorkomen. Wanneer een koppel  geen kinderwens meer heeft, kan sterilisatie een blijvende oplossing zijn.
De vloeistof die bij de zaadlozing vrijkomt, bestaat uit zaadcellen en zaadvocht. De zaadcellen worden in de zaadballen geproduceerd. Ze komen via de zaadleider in de zaadblaasjes en kunnen dan de plasbuis in. De plasbuis loopt door de penis naar buiten. Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders afgebonden, zodat de zaadcellen niet meer naar buiten kunnen. Bij de zaadlozing komt dan alleen zaadvocht vrij, zonder zaadcellen. Sterilisatie van de man wordt ook wel ‘vasectomie’ genoemd.

Een sterilisatie moet u als definitief beschouwen. Een hersteloperatie is mogelijk, maar biedt geen garantie op herstelde vruchtbaarheid.

Wat gebeurt er in de spreekkamer?

Wanneer u de keuze gemaakt hebt om zich te laten steriliseren, kunt u dit aangeven bij uw huisarts. Deze zal u doorverwijzen.

U kunt ervoor kiezen om bij het eerste bezoek aan de uroloog uw sterilisatie te laten plaatsvinden, het zogenaamde single visit bezoek. Dat kan in alle drie de ziekenhuizen waarin wij werkzaam zijn. Voorafgaand aan dit bezoek moet u zich op de hoogte stellen van de behandeling die u wenst te ondergaan en het vragenformulier van de website invullen en opsturen.

De behandeling

U krijgt een verdovende prik hoog in de linker- en rechterkant van de balzak. De arts maakt een sneetje van één tot twee centimeter boven in één kant van de balzak. Vervolgens zoekt hij de zaadbuis op en snijdt er een stukje van ongeveer een centimeter tussenuit. Beide uiteinden van de zaadbuis worden dichtgenaaid en het sneetje in de huid wordt gehecht. Hetzelfde gebeurt aan de andere kant. Alles bij elkaar duurt de ingreep ongeveer een half uur.

Vooraf bespreekt de uroloog de behandeling met u.

Vragen

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u die stellen aan uw behandelaar.

Sterilisatie bij de man