Problemen aan penis

De meest voorkomende problemen aan de penis zijn vernauwing van de voorhuid, te kort toompje en kromstand in erectie (peyronie).

Een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) houdt in dat de voorhuid niet gemakkelijk over de eikel is terug te schuiven. Bij een vernauwde voorhuid kunt u problemen krijgen met plassen, pijn tijdens een erectie en geslachtsgemeenschap, en een ontsteking van de eikel of voorhuid omdat deze niet meer goed schoon te houden is.

Te kort toompje/riempje (frenulum breve): het frenulum is het klein stukje huid waarmee de voorhuid vastzit aan de eikel. Het bevindt zich aan de onderkant van de eikel en is pas zichtbaar als de eikel helemaal ontbloot is. Een te kort frenulum scheurt vaak in, kan leiden tot bloedinkjes en pijn tijdens gemeenschap.

Kromstand van de penis in erectie (peyronie):
Bij de ziekte van Peyronie trekt de penis bij het stijf worden krom. De normale lichte kromming omhoog die men meestal ziet valt er niet onder. Soms kan deze kromming ook pijnlijk zijn en meestal is er ook bij een penis niet in erectie een verharde bindweefselstreng te voelen. Deze verharding wordt fibrose genoemd. Dit kan soms zo ernstige vormen aannemen dat geslachtsgemeenschap erdoor onmogelijk wordt. De ziekte komt weinig voor (bij enige mannen per duizend).

Oorzaken

De oorzaak van een kromstand van de penis in erectie is vorming van een streng bindweefsel in een zwellichaam, waardoor de penis op die plek niet in gelijke mate mee kan rekken als in het andere zwellichaam. Dit bindweefsel ontstaat spontaan. De oorzaak hiervan is niet bekend.

De ziekte is mogelijk verwant aan de ziekte van Dupuytren waarbij soortgelijke bindweefselstrengen in de handpalm ontstaan en de ziekte van Lederhosen, waarbij bindweefselstrengen onder de voetzolen ontstaan.

Wat gebeurt er in de spreekkamer?

Door lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek wordt de diagnose gesteld. Daarna bespreekt de uroloog met u een behandelplan.

Behandelmogelijkheden

Vernauwing van de voorhuid: een vernauwde voorhuid is een medische indicatie voor het uitvoeren van een besnijdenis, ofwel het weghalen van (een deel van) de voorhuid (circumcisie).
Te kort toompje/riempje: een kleine operatie is nodig om de klachten te verhelpen.
Kromstand van de penis: over het algemeen is de niet-chirurgische behandeling onbevredigend. In Nederland is het beleid meestal af te wachten en pas operatief in te grijpen als gemeenschap onmogelijk wordt en/of er bij een erectie pijnklachten ontstaan.

Vooraf bespreekt de uroloog de behandeling uitvoerig met u.

Vragen

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u die stellen aan uw behandelaar.