Plasklachten bij mannen

Er zijn verschillende soorten plasklachten. De meest voorkomende klachten bij het plassen:

  • De urinestraal wordt minder krachtig en soms druppelt het maar wat.
  • Het duurt even voordat de eerste plas komt.
  • Kort achter elkaar weer moeten plassen en weinig urine per plas.
  • Nadruppelen, ook nog wel eens een paar druppels in uw broek.
  • Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg wordt (residugevoel).
  • Soms een branderig gevoel tijdens het plassen.
  • Moeilijk de plas op kunnen houden, soms zelfs helemaal niet.
  • ’s Nachts enkele keren uit bed moeten om te plassen.

Oorzaken

Zeker 30% van de mannen boven de 50 jaar krijgt last van plasklachten. Deze plasklachten wijzen gelukkig meestal niét op prostaatkanker. Vaak worden de plasklachten veroorzaakt door een vergrote prostaat, maar er zijn veel meer oorzaken, zoals bijvoorbeeld een slechte blaasfunctie, een overactieve blaasfunctie of een plasbuisvernauwing. Ook speelt de bekkenbodemfunctie een belangrijke rol bij het ontstaan van plasklachten. Een enkele keer wijzen plasklachten op prostaatkanker. Bij een goedaardige vergroting groeit de prostaat gelijkmatig naar binnen en naar buiten. De prostaat omklemt de plasbuis en als de prostaat gaat groeien, kan deze de plasbuis steeds iets verder dichtdrukken. Hierdoor kunnen plasklachten ontstaan.

Wat kunt u zelf doen?

Veel mannen zien het moeilijk plassen als iets wat hoort bij ouderdom. Sterker nog, het wordt als normaal ervaren en vaak geaccepteerd. Maar de plasklachten kunnen ook als erg storend worden ervaren. Wanneer u last heeft van plasklachten, is het tijd om uw arts te consulteren.
Een andere reden kan zijn dat u zich bezorgd maakt. Bijvoorbeeld omdat u helemaal niet meer kunt plassen of omdat u angst heeft voor de aanwezigheid van prostaatkanker. Een derde reden om hulp te zoeken is het optreden van complicaties zoals urineweginfecties, pijn, blaasstenen en bloedplassen.

Wat gebeurt er in de spreekkamer?

De uroloog zal onderzoek doen naar de oorzaak van uw plasklachten op basis van ingevulde vragenlijsten over uw plasgedrag en lichamelijk onderzoek waarbij via het rectum naar uw prostaat zal worden gevoeld. Op basis van de bevindingen zal vervolgonderzoek worden ingezet.

Behandelmogelijkheden

Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van uw klachten, wordt een passend behandelvoorstel met u opgesteld dat kan variëren van afwachten tot operatief ingrijpen. Vooraf bespreekt de uroloog de behandeling met u.

Vragen

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u die stellen aan uw behandelaar.

2-3_bph

Mannelijk geslachtsorgaan met prostaat onder de blaas