Ontsteking urinewegen

Een ontsteking van de urinewegen, ofwel urineweginfectie wordt in de volksmond meestal blaasontsteking genoemd. De ontsteking kan behalve in de blaas ook in de urinebuis, de urineleiders of (bij mannen) in de prostaat zitten.

Bij volwassenen is veelal sprake van de meer specifieke verschijnselen: pijn bij het plassen, loze aandrang, frequent toiletbezoek met steeds kleine beetjes urine en eventueel wat bloed bij de urine. Ook kan pijn in de onderbuik of in de flanken optreden.
Over het algemeen kan er bij hoge koorts verdenking zijn van een nierbekkenontsteking. Bij milde temperatuurverhoging is een blaasontsteking meer waarschijnlijk.

Oorzaak

Urineweginfecties ontstaan vaak door bacteriën die van buiten het lichaam in de blaas terecht komen. Omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen, komt een blaasontsteking bij een vrouw vaker voor dan bij een man. Verkeerd plasgedrag, obstipatie en te weinig drinken kunnen ervoor zorgen dat een urineweginfectie ontstaat of in stand blijft. Kou, tocht en wc-brillen veroorzaken geen blaasontsteking.

Wat kunt u zelf doen

Het is vooral belangrijk om goed te drinken. Zorg dat u ontspant tijdens het plassen en dat u de tijd neemt om de blaas helemaal leeg te plassen. Bacteriën kunnen zich dan niet in de achtergebleven urine vermeerderen. Voorkom de verspreiding van anale bacteriën in de urinewegen door de billen van voor naar achter af te vegen.

Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u uw urine laten testen bij de huisarts. U vangt wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af. Bij de apotheek kunt u goed afsluitbare potjes kopen. De urine kan het beste binnen twee uur worden onderzocht.

Wat gebeurt er in de spreekkamer?

Uw arts zal op basis van de uitslag van urineonderzoek kijken welk aanvullend onderzoek er nodig zijn om vast te stellen welke behandeling het meest effectief is. Omdat telkens terugkerende urineweginfecties kunnen leiden tot nierschade, zal verder onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van de ontsteking en kan vervolgens de oorzaak bestreden worden.

Behandelmogelijkheden

Urineweginfecties behandelen we met antibiotica om uitbreiding van de infectie naar de bloedstroom tegen te gaan en schade aan de nieren te voorkomen en/of te beperken. Afhankelijk van uw  leeftijd en de ernst van uw klachten kan deze behandeling thuis plaatsvinden of in het ziekenhuis. Het is erg belangrijk een antibioticakuur helemaal af te maken, ook wanneer de klachten al verminderd zijn of zelfs verdwenen. Als u de kuur niet afmaakt, kunnen de bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica en kan de infectie terugkomen.

Vragen

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u die stellen aan uw behandelaar.

2-3_bph

Urinewegen