Niet ingedaalde bal

Een niet-ingedaalde bal (testis) wil zeggen dat één of beide balzakjes geen balletje (testikel) bevatten. Deze is/zijn tijdens de laatste fase van de zwangerschap niet ingedaald. Een niet ingedaalde testis komt voor bij 3 tot 5% van de jongetjes die niet te vroeg zijn geboren. Spontane indaling is de eerste zes maanden nog mogelijk. Wanneer er sprake is van een niet ingedaalde testis dient u contact op te nemen met de huisarts.

Oorzaken

De ontwikkeling van de testikels (zaadballen) vindt plaats in de buik van het kindje tijdens de zwangerschap. Pas in de zevende maand van de zwangerschap dalen de testikels vanuit de buik via het lieskanaal de balzak in. Bij de geboorte zijn normaal gesproken beide testikels in de balzak aanwezig.

Wat kunt u zelf doen?

Meestal ontdekken de ouders dat de balzak van hun kind geen twee testikels bevat. In de eerste zes maanden na de geboorte kan indaling nog spontaan gebeuren.
Binnen een jaar na de geboorte kan er schade optreden aan de testikels wanneer deze zich niet in de balzak bevinden. De temperatuur in de buik is namelijk enkele graden hoger dan in de balzak en hierdoor kan de kwaliteit van zaadproductie op latere leeftijd worden aangetast. Overleg met uw huisarts is daarom van belang.

Wat gebeurt er in de spreekkamer?

Tijdens het lichamelijk onderzoek voelt de arts of er twee testikels in de balzak aanwezig zijn. Soms lijkt het of een zaadbal niet is ingedaald, maar kan gemakkelijk in de balzak worden geduwd. De overgrote meerderheid (80%) van de jongetjes tussen de 1 en 11 jaar kan door middel van een spierreflex de volledig normaal ingedaalde testis uit de balzak in het lieskanaal laten verdwijnen. Dit wordt een pendelbal of retractiele testis genoemd. Zo’n pendelbal komt rond de puberteit meestal vanzelf op zijn plaats en hoeft meestal niet behandeld te worden. Een niet-ingedaalde testis daarentegen daalt meestal niet meer spontaan in en moet dus worden behandeld.
Het is aan te raden om tussen 6 en 12 maanden na de geboorte een niet-ingedaalde testis operatief naar de balzak te brengen.

Behandelmogelijkheden

Als de niet-ingedaalde testis voelbaar is, wordt er geopereerd via een kleine snede in de huid boven de te voelen zaadbal. De testis wordt vrijgemaakt uit zijn omgeving, waarbij de zaadleider en bloedvaatjes van de testis zorgvuldig worden gespaard. De testis kan nu naar de balzak worden gebracht en daar via een kleine snede worden vastgezet. Deze operatie heet orchidopexie.

Soms is de testis niet te voelen en ook niet met geluidsgolven (echografie) aan te tonen. Meestal zal dan een kijkoperatie (laparoscopie) plaatsvinden waarbij men bekijkt of de testis misschien nog in de buik aanwezig is. Via een kijkbuisoperatie wordt geprobeerd om de niet voelbare testis op te sporen. Als er een gezonde testis wordt gevonden dan wordt geprobeerd om deze naar de balzak te  ‘brengen’. Soms is de testis zo hoog in de buik gelegen dat het niet mogelijk is de testis in één keer naar de balzak te brengen. De testis wordt dan alleen losgemaakt uit zijn omgeving en zover mogelijk naar beneden gebracht en bij een tweede operatie ongeveer zes maanden later wordt geprobeerd om de testis dan uiteindelijk in de balzak te krijgen.

Soms is er helemaal geen testis aanwezig omdat deze niet is aangelegd. Behandeling is dan niet mogelijk.

Vooraf bespreekt de uroloog de behandeling uitvoerig met u.

De invloed op de vruchtbaarheid op latere leeftijd na eenzijdige orchidopexie is waarschijnlijk klein. Bij tweezijdige orchidopexie heeft 70% van de mannen problemen met de vruchtbaarheid. Eventuele problemen op dit gebied op latere leeftijd kunnen met de uroloog worden besproken.
Een niet goed ingedaalde testis geeft op latere leeftijd een iets hogere kans op het ontwikkelen van zaadbalkanker (1 op 2500) dan bij normaal ingedaalde testes (1 op 100.000).

Vragen

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u die stellen aan uw behandelaar.

Niet ingedaalde bal