Erectiestoornis

Wanneer er sprake is van een erectiestoornis heeft een man moeite om een erectie te krijgen of een erectie te behouden, die voldoende is voor bevredigende seksuele activiteit. Het kan zijn dat de penis niet voldoende stijf wordt om te penetreren of dat de penis verslapt voor het klaarkomen. Het kan ook zijn dat de penis helemaal niet meer stijf wordt.

Als het een keer om wat voor reden dan ook niet lukt om een erectie te krijgen, is er nog niet direct sprake van een erectiestoornis. Over het algemeen wordt van een erectiestoornis gesproken wanneer het voor de man een probleem vormt. Met behulp van de zelftest kunt u bepalen of er sprake is van een erectiestoornis.

Er is sprake van een erectiestoornis bij een score van 21 punten of minder.

Oorzaken

Er zijn medische, psychologische en lifestyle-gerelateerde oorzaken voor een erectiestoornis. Vaak is er een combinatie en kunnen de verschillende oorzaken elkaar versterken. Bovendien speelt ook leeftijd een rol: bij oudere mannen wordt de penis minder stijf dan vroeger en duurt het wat langer voordat hij (weer) stijf wordt.

Medische oorzaken

Een erectiestoornis kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Bepaalde ziektes en aandoeningen kunnen invloed hebben op de erectie. In sommige gevallen krijgt een man helemaal geen erectie meer, in andere gevallen gaat het moeizamer. Medicijnen als bètablokkers, plastabletten, tabletten om  bloedsuiker te verlagen en antidepressiva kunnen de problemen verergeren.

De mogelijke medische oorzaken zijn hart- en vaatziekten, diabetes, neurologische aandoeningen en hormoonafwijkingen.

Hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hoog cholesterol en aderverkalking. Deze aandoeningen kunnen ook de bloedvaten (zwellichamen) in de penis beschadigen. Hierdoor vult de penis zich minder goed met bloed waardoor de erectie afneemt.

Diabetes Mellitus (suikerziekte) heeft een slechte invloed op de werking van zenuwbanen en bloedvaten.

Ziekten van hersenen of zenuwbanen leiden ertoe dat prikkels niet meer kunnen worden doorgegeven.

Naast neurologische aandoeningen, zoals (lage) dwarslaesie, multiple sclerose en een herseninfarct kunnen ook operaties in het bekkengebied – bijvoorbeeld bij prostaatverwijdering – zenuwschade geven.

Hormoonafwijkingen: bij een te laag gehalte aan mannelijk geslachtshormoon (testosteron) kan ook een erectiestoornis optreden. Er zijn meerdere oorzaken waardoor het testosteron te laag kan zijn. Het testosteron beïnvloedt de zin in seks (libido). Zodra het gehalte aan testosteron daalt, nemen de interesse in seks en het vermogen een erectie te krijgen af. Ook afwijkingen in de hoeveelheid schildklierhormoon kunnen erectiestoornissen veroorzaken. Ongeveer 5% van de erectiestoornissen wordt veroorzaakt door hormoonafwijkingen.

Psychologische oorzaken

Vervelende ervaringen op seksueel gebied, spanningen of een verstoorde verstandhouding met de partner kunnen invloed hebben op de erectie.

Lifestyle-gerelateerde oorzaken

Overmatig en langdurig gebruik van tabak, alcohol en drugs, maar ook overgewicht of gebrek aan beweging kunnen de oorzaak zijn van erectieproblemen of er in elk geval aan bijdragen.

Wat gebeurt er in de spreekkamer?

Op basis van lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met eventueel verder onderzoek, wordt vastgesteld of er sprake is van een medische oorzaak van uw problemen. Op basis van de bevindingen bespreekt de uroloog met u de behandelmogelijkheden. Als dat nodig is, wordt voor u een afspraak gemaakt bij de Mannenkliniek (waar u ook meteen uw afspraak kunt maken!) of op het andrologiespreekuur in het St. Antonius Ziekenhuis.

Behandeling

Als de oorzaak van de erectiestoornis lichamelijk is, of als er sprake is van een combinatie met een psychisch probleem, zorgt de erectiepil weer voor een erectie zoals voor de erectiestoornis. Er zijn tegenwoordig meerdere soorten pillen verkrijgbaar met verschillende werkingsduur.

Andere behandelmogelijkheden bestaan uit het gebruik van hulpmiddelen zoals injectietherapie, vacuümpomp en erectieprothese.

Counseling en sekstherapie kunnen helpen om seksuele problemen te identificeren, te begrijpen en ermee om te gaan. Vaak zal ook de partner worden betrokken bij de therapie, omdat psychische problemen – en zeker in combinatie met erectieproblemen – vrijwel altijd invloed hebben op de relatie.

Vooraf bespreekt de uroloog de behandeling uitvoerig met u.

Vragen

Voor meer informatie:

www.erectiestoornis.nl
www.seksualiteit.nl
www.erectieplein.nl

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u die stellen aan uw behandelaar.