Start VBHC-traject nierkanker in St. Antonius Ziekenhuis

15 april 2019

 

Op 14 maart was de kick-offbijeenkomst voor het value-based healthcare (VBHC) traject van nierkanker. Als eerste ziekenhuis in Nederland wil het St. Antonius Ziekenhuis volgens de VBHC-methode de behandelresultaten voor niertumoren inzichtelijk maken en verbeteringen doorvoeren.

Jaarlijks krijgen ruim 2.700 mensen de diagnose nierkanker. In het St. Antonius worden jaarlijks bijna 300 patiënten behandeld, dat is ongeveer 10% van deze patiëntengroep. Patiënten kunnen er terecht voor alle beschikbare behandelmogelijkheden  (operatie via de robot, cryo-ablatie (bevriezing) en toedienen van cytostatica).

Verpleegkundige is projectleider

Esmee de Haas, verpleegkundige op de F2, is projectleider. Esmee wilde graag iets anders doen naast haar verpleegkundige werk en greep deze kans met beide handen aan. Het voordeel van haar werk als projectleider én verpleegkundige is dat VBHC dichter naar de werkvloer komt. Ze werkt samen met andere leden van het VBHC-team om kennis en ervaringen met elkaar te delen.

Patiënten zijn lid van het verbeterteam

In het verbeterteam zitten, naast zorgverleners en data-analisten, ook twee patiënten. Hun ervaringen zijn heel waardevol voor verbeteringen die kunnen worden ingezet.

Tijdens de kick-off is besproken hoe het huidige diagnostische traject eruit ziet en wat het wenselijke diagnostische traject is. Ook is besproken welke uitkomsten, proces- en kostenindicatoren onderzocht zullen worden. Tot slot zijn er verbeteracties opgesteld, waarmee binnenkort al aan de slag kan worden gegaan.

← Terug