St. Antonius en Diakonessenhuis krijgen predicaat TopZorg prostaatkanker

17/12/2012

Het St. Antonius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis hebben van zorgverzekeraar Menzis het predicaat TopZorg voor de behandeling van prostaatkanker gekregen. Het predicaat geldt tot en met 2014. Bij TopZorg ligt de nadruk op de wensen en eisen van de patiënten.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft het grootste kankercentrum van Midden Nederland. In het St. Antonius Kankercentrum werkt een groot team urologen dat onder andere is gespecialiseerd in de behandeling van prostaatkanker. Zij maken gebruik van de nieuwste behandeltechnieken, zo is het St. Antonius Kankercentrum 1 van de 3 centra in Nederland die cryotherapie (het bevriezen van tumoren in blaas, of prostaat) mogen uitvoeren. De urologen van het Diakonessenhuis vormen 1 maatschap met de urologen van het St. Antonius Ziekenhuis waardoor het mogelijk is voor patiënten van het Diakonessenhuis om de operatie voor prostaatkanker in het St. Antonius Ziekenhuis te laten plaatsvinden. De voor- en nabehandeling vindt dan plaats in het Diakonessenhuis. Hierdoor is het mogelijk om de best mogelijke behandeling aan te bieden.

Volgens Menzis verdienen de ziekenhuizen het TopZorg predicaat onder andere omdat patiënten er binnen tien werkdagen terechtkunnen voor een afspraak met de uroloog. Een andere reden voor toekenning van het predicaat is dat de patiënt snel de diagnose krijgt en in het behandeltraject niet alleen de ziekte wordt behandeld, maar de patiënt ook goed wordt begeleid. Daarnaast is er minimaal een gespecialiseerde verpleegkundige werkzaam die de patiënten adviseert en begeleidt gedurende het gehele behandelingstraject. Ook screenen zij de patiënten standaard op de behoefte aan psychosociale zorg.

Wens van de patiënt uitgangspunt

Bij het toekennen van TopZorg heeft Menzis naast criteria voor medische kwaliteit vooral de wensen van de patiënt als uitgangspunt genomen. Daarom is voldoen aan de voorwaarden van de nieuwe Patiëntenwijzer Prostaatkanker van de ProstaatKankerStichting.nl en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) een belangrijke vereiste voor het verkrijgen van het TopZorg predicaat. De voorwaarden zijn gebaseerd op de wensen van de patiënt en vooraf afgestemd met vertegenwoordigers van de verenigingen van medisch specialisten en verpleegkundigen.

Extra Wensen

Naast de criteria uit de Patiëntenwijzer Prostaatkanker zijn de ziekenhuizen getoetst op extra TopZorgwensen zoals wachttijden, psychosociale begeleiding en informatie aan patiënten. Het hebben van het TopZorg predicaat laat zien dat het ziekenhuis verder kijkt dan de behandeling en juist de mens centraal stelt door speciale aandacht te geven aan nazorg, de omgeving van de patiënt en het geven van informatie.

Naast het St. Antonius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis hebben 15 andere Nederlandse ziekenhuizen het predicaat TopZorg Prostaatkanker gekregen. Het predicaat voor het Zuwe Hofpoort ziekenhuis is nog in behandeling.

← Terug