Sneldiagnose prostaatkanker: volgende dag uitslag

12 januari 2022

Prostaatkanker of toch niet? In het St. Antonius Ziekenhuis is die vraag voortaan de volgende dag beantwoord. Voorheen waren daar soms meerdere dagen of zelfs weken mee gemoeid. Wij willen de periode van onzekerheid zo kort mogelijk maken voor mannen met verdenking op prostaatkanker. “Een patiënt weet zo direct waar hij aan toe is en vervolgstappen kunnen snel worden ingezet”, zegt uroloog Roderick van den Bergh. 

Snelle diagnose

Bij de sneldiagnostiek wordt ’s ochtends vroeg een MRI-scan gemaakt en als de scan daar aanleiding toe geeft, later op dezelfde ochtend gerichte biopten genomen. Dat is bij ongeveer de helft van de patiënten het geval. In ons ziekenhuis gebeurt dit onder verdoving door de huid en niet, zoals elders gangbaar, via het darmkanaal. De kans op infecties is daardoor minimaal. De bioptuitslag is de volgende dag beschikbaar. Aan de hand daarvan kan samen met de patiënt een behandelplan worden opgesteld of aanvullende scans verricht.  

Expertise

Prostaatkanker is bij mannen de meest voorkomende vorm van kanker. Soms is prostaatkanker niet agressief en hoeft er niet behandeld te worden. Voor een aanzienlijke groep patiënten is een ‘actief afwachtend beleid’ de best passende zorg. Echter, regelmatig is prostaatkanker agressief waardoor deze kan uitzaaien. Ter vergelijking: er overlijden ongeveer net zoveel mannen aan prostaatkanker als vrouwen aan borstkanker.

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste behandelcentra van Nederland en behandelt naast prostaatkanker ook andere vormen van kanker binnen de urologie zoals blaas- en nierkanker. Dit zorgt voor veel expertise. Jaarlijks wordt zo’n 500 keer de diagnose prostaatkanker gesteld, een aanzienlijk deel van de 12.000 in heel Nederland. We zijn ook een van de grootste onderzoekscentra op het gebied van prostaatkanker. 

Best passende zorg

Roderick: “Het is belangrijk het gehele traject van prostaatkankerzorg te kunnen overzien om de beste zorgkwaliteit te kunnen leveren. Daarnaast is goed gebruik van beeldmateriaal, zoals MRI en PET-scan, essentieel voor de keuze van een behandeling. Zo past een actief afwachtend beleid bij de ene patiënt wel en bij de ander niet. En al is de kwaliteit van een operatie nog zo goed, een bestraling is voor een bepaalde groep patiënten een betere optie, dus deze optie moet ook worden besproken. Ook het nazorgtraject zien we als belangrijk onderdeel van een behandeling. Met aandacht voor eventuele gevolgen van een behandeling, zoals incontinentie- of impotentieproblemen. Overzicht over het geheel van diagnose en alle behandelmogelijkheden, en de verbinding tussen alle stappen onder één dak, zijn daarom belangrijk om vervolgens samen met de patiënt de voor hem best passende zorg te kunnen kiezen.”

Grotere overlevingskans

Voor onderzoek en behandeling beschikken we in het St. Antonius onder meer over geavanceerde MRI- en PSMA/PET-scanners, waarmee tumoren en eventuele uitzaaiingen in beeld gebracht worden. Indien nodig maken twee DaVinci robots precisie-operaties mogelijk. Ook bestraling wordt binnenkort in het eigen ziekenhuis verricht, in samenwerking met het UMC Utrecht.

De steeds verfijnder onderzoeks- en behandelmethoden leiden niet alleen tot een veel grotere overlevingskans, maar ook tot beperking of zelfs voorkomen van onnodige biopten, diagnoses en bijwerkingen zoals incontinentie en impotentie. 

Met de sneldiagnostiek en een reeks behandelopties behoort het St. Antonius tot de top-behandelcentra op het gebied van prostaat- blaas- en nierkanker. Daarbij werken onder meer urologen, verpleegkundig specialisten, oncologen, nucleair geneeskundigen, radiotherapeuten en radiologen nauw samen voor een optimaal resultaat.

← Terug