Nierfoto met contrastvloeistof

Het doel van de Nierfoto met contrastvloeistof (retrograde pyelografie) is om met behulp van röntgenstralen de urineleider en het nierbekken (=ureter en pyelum) zichtbaar te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een contrastmiddel.

Verloop onderzoek

Voor dit onderzoek brengt de uroloog een dun slangetje (catheter) via de blaas in de urineleider.
Om de urineleider en het nierbekken zichtbaar te maken zal de uroloog een contrastmiddel door de catheter spuiten. Wanneer de urineleider en het nierbekken goed gevuld zijn, worden röntgenopnamen gemaakt. Als er voldoende opnamen zijn gemaakt, wordt de catheter verwijderd.
Het onderzoek is dan klaar.
Het onderzoek duurt  ongeveer 30 minuten. U mag meteen na het onderzoek naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

Uitslag onderzoek

In de meeste gevallen kan de uroloog u tijdens of direct na het onderzoek de bevindingen vertellen, soms wordt daarvoor een nieuwe afspraak gemaakt.

Nazorg

Doordat de plasbuis wat geïrriteerd is door de catheter, kan het plassen de eerste dagen na het onderzoek een schrijnend gevoel geven in de plasbuis. Het is raadzaam na het onderzoek extra te drinken. Wanneer u na het onderzoek langdurig klachten houdt, veel pijn krijgt of koorts ontwikkelt, of indien u aanmerkelijk moeilijker kunt plassen, neemt u dan contact op met uw huisarts of behandelend arts.

Urinewegen