Echo (met biopsie) van de prostaat
De prostaat ofwel de voorstanderklier produceert vocht om zaadcellen te activeren. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot en ligt vlak onder de blaasuitgang om de plasbuis heen. Als de prostaat vergroot is kan de plasbuis dichtgedrukt worden. Hierdoor wordt de urineafvoer belemmerd en ontstaan klachten zoals: moeilijk kunnen plassen, veel aandrang hebben en toch een kleine plas produceren of soms juist de urine niet kunnen ophouden, waardoor incontinentie ontstaat.
Meestal gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat, in een enkel geval is er sprake van kwaadaardige weefselgroei.
Verloop onderzoek
Echografie is een pijnloos onderzoek. Door middel van geluidsgolven maakt de uroloog de prostaat zichtbaar op een monitor. De geluidsgolven hebben geen schadelijke gevolgen.
Zo nodig kan de uroloog een stukje weefsel wegnemen voor onderzoek (biopsie). In verband met een mogelijke biopsie dient u, minstens 4 dagen voor de ingreep, met bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintro(mitis), Marcoumar of Acenocoumarol, te stoppen. Voor Ascal, Naproxen, Voltaren, Aspirine e.d. is dat 7 dagen voor de ingreep. Doe dit altijd in overleg met uw behandelend arts. Als uw bloed op de dag van het onderzoek te ‘dun’ is kan er geen biopsie gedaan worden. Als er bij u een biopsie gedaan wordt krijgt u van tevoren antibiotica voorgeschreven.
Voor het onderzoek kleedt u zich van onderen uit, daarna neemt u plaats op een onderzoektafel. U gaat op uw rug liggen met opgetrokken knieën. De uroloog schuift de echosonde (doorsnede ± 2cm) in uw endeldarm. De geluidsgolven van de echosonde geven zo duidelijke beelden op een TV – monitor. Hiervan worden foto’s van uw prostaat gemaakt.
In sommige situaties neemt de arts met een naald een klein stukje weefsel uit de prostaat (biopsie). U voelt een prik bij de prostaat. Afhankelijk van de prostaatgrootte worden er tussen de 6 en 10 biopten genomen. Het weggenomen weefsel wordt onder een microscoop onderzocht.
Uitslag onderzoek
In de meeste gevallen kan de uroloog u tijdens het onderzoek de bevindingen vertellen. Als er een biopsie gedaan is hoort u de uitslag daarvan tijdens uw volgende bezoek op de polikliniek.
Nazorg
Na het onderzoek kunt u naar huis. Het is wenselijk dat u niet zelf naar huis rijdt als u met de auto bent. Meestal hebt u geen pijnklachten. Wel kunt u wat bloedverlies hebben via de anus. Dit is meestal van korte duur. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, mag u hier meestal ‘s avonds weer mee beginnen, uw arts zal dit met u bespreken. Het bloedverlies kan ook nog aanwezig zijn in uw urine, ontlasting of sperma. Dit is niet verontrustend en is meestal na één of twee weken verdwenen. Uw sperma kan wat langer verkleurd zijn. Als u de antibiotica volgens voorschrift gebruikt, is de kans op een infectie zeer klein. Hebt u bloed bij de urine, dan is het verstandig voldoende te drinken (twee liter) om de blaas goed te spoelen.
Contact met uw (huis)arts
Bij koorts boven de 38,5 graden of koude rillingen kunt u contact opnemen met uw huisarts of met de behandelend arts. U hebt dan waarschijnlijk een ontsteking. Soms krijgt u dan een nieuwe antibioticakuur.
Mannelijk geslachtsorgaan met prostaat onder de blaas