Cystoscopie

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dunne holle buis gevuld met glasvezels of een lenzensysteem, die aangesloten is op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de specialist door een kijker in de plasbuis en de blaas kijken.
Er bestaan buigzame (flexibele) en metalen (starre) cystoscopen. Beide kunnen zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikt worden.
Een cystoscopie wordt uitgevoerd als er afwijkingen worden vermoed in plasbuis, prostaatgebied of de blaas, bijvoorbeeld bij plasproblemen, bloedverlies via de urine of controle bij blaaspoliepen.

Verloop onderzoek

Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek.

U wordt gevraagd de kleding van het onderlichaam uit te trekken. Vaak wordt voorafgaand aan de cystoscopie wat urine opgevangen voor onderzoek. Hierna neemt u met gespreide en opgetrokken benen plaats op de scopietafel. Vervolgens wordt de penis of schede gereinigd met een desinfectie-vloeistof. In de plasbuis wordt vervolgens wat gelei gespoten. Deze gelei dient als glijmiddel en als verdovingsmiddel van het slijmvlies, zodat eventuele pijn tot een minimum wordt beperkt. De gelei moet enkele minuten inwerken.
De specialist brengt de cystoscoop via (de opening van) de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop verbonden met een zak spoelvloeistof wordt er steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich en kunt u aandrang tot plassen krijgen. Dit gebeurt echter pas op het moment dat de blaas vol is. De blaas zal nooit overvol raken. De uroloog inspecteert de plasbuis en de blaas. Als het nodig is, kan de uroloog een hapje weefsel (biopt) nemen om verder te laten onderzoeken.
Daarna is het onderzoek afgelopen. Wanneer de flexibele scoop gebruikt is, dient u zelf de spoelvloeistof uit te plassen en verlaat u de onderzoekstafel dus met gevulde blaas.
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15 minuten, het kijken met de scoop duurt nog geen 5 minuten. Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

Uitslag onderzoek

Meestal ontvangt u meteen na afloop van het onderzoek de uitslag. Soms is een nieuwe afspraak nodig, bijvoorbeeld als er een biopt genomen is of als er nog andere uitslagen nodig zijn om een diagnose en behandelplan met u op te kunnen stellen.

Nazorg

U kunt op de dag van het onderzoek last hebben van een pijnlijk en branderig gevoel tijdens en na het plassen. Tevens kan een verhoogde plasdrang aanwezig zijn. Dit komt, omdat de plasbuis geïrriteerd is door de scoop. Bij sommige patiënten kunnen bovengenoemde klachten enkele dagen aanwezig blijven. Dit is niet verontrustend. In enkele gevallen treedt bloedverlies op via de plasbuis. Het is raadzaam na het onderzoek extra te drinken. Wanneer u na het onderzoek langdurig klachten houdt, veel pijn krijgt of koorts ontwikkelt, of indien u aanmerkelijk moeilijker kunt plassen, neemt u dan contact op met uw huisarts of behandelend arts.