Onderzoek naar de gevolgen van prostaatkankerbehandelingen op het seksueel functioneren van patienten

Mei 2019

Onderzoek Uitgelicht

De onderzoeker

Carolien van de Weerd heeft aan de Hogeschool Utrecht (HU) verpleegkunde gestudeerd. Daarna heeft ze zich verder gespecialiseerd op het gebied van oncologie. Ze is nu bezig met de Master Advanced Nursing Practice aan de HU en hoopt deze opleiding tot verpleegkundig specialist later dit jaar af te ronden. Carolien werkt sinds 2017 voor de afdeling urologie van het Diakonessenhuis.
In haar vrije tijd loopt Carolien graag hard en is ze liefhebber van muziek. Zowel het bezoeken van concerten als het zelf zingen van klassieke zang behoren tot haar hobby’s.

Het onderzoek

Haar onderzoek richt zich op de gevolgen van prostaatkankerbehandelingen op het seksueel functioneren van patiënten. Uit eerste analyses onder patiënten komt naar voren dat er grote behoefte is aan meer informatie en zorg op dit gebied. Omdat deze patiënten met diverse zorgverleners te maken krijgen (oncoloog, uroloog, verpleegkundig specialist, oncologieverpleegkundige en seksuoloog) is het belangrijk deze zorg goed te coördineren en in te richten.

Voor haar masterthese onderzoekt Carolien de vraag: “Wat is de best passende interventie (zorginnovatie) om betere aandacht te geven aan intimiteit en seksualiteit in de behandeling van prostaatkanker op de poli urologie in het Diakonessenhuis?”. Zij zal de komende tijd literatuuronderzoek combineren met de analyses van interviews met zorgverleners om zo haar vraag te kunnen beantwoorden.

Uit: Nieuwsbrief wetenschapsbureau van de Diakademie. Voor en door onderzoekers van het Diakonessenhuis.

← Terug