Nieuwe therapie bij incontinentie: neuromodulatie

10/10/2011

Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein biedt als eerste in de regio Utrecht de innovatie therapie: neuromodulatie bij incontinentie. De nieuwe behandeling is een uitkomst voor patiënten die ondanks verschillende behandelingen nog steeds last hebben van ongewild urineverlies of niet kunnen plassen. Door een neuromodulator te implanteren krijgt deze patiëntengroep de mogelijkheid een ‘normaal’ leven te leiden.

Neuromodulatie (of InterStim-therapie) is een therapie die kan worden toegepast bij mensen die lijden aan ongewild verlies van urine of bij mensen die niet meer kunnen plassen. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt doordat de blaas niet goed wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. De neuromodulater geeft door middel van elektroden kleine stroomstootjes aan de zenuwen waardoor de blaas beter kan functioneren. Het instrument wordt via een ingreep geïmplanteerd bij de patiënt. De incontinentieklachten kunnen hierdoor verdwijnen en het plassen verloopt mogelijk weer normaal.

De ingreep is een van de vele innovatieve behandelingen die het Bekkenbodemcentrum van hetSt. Antonius Ziekenhuis biedt voor bekkenbodemproblematiek.

← Terug