Niersparend opereren met endo-echo sonde

Mei 2019

 

Dankzij de endo-echo sonde kunnen de urologen in het St. Antonius Ziekenhuis precies de grootte van een niertumor bepalen. Hierdoor kan een tumor volledig weggehaald worden terwijl de nierfunctie toch zoveel mogelijk behouden blijft. Dit is belangrijk voor de kwaliteit van leven van een patiënt.

Jaarlijks worden veel patiënten met een niertumor behandeld in het St. Antonius Ziekenhuis. Als, na bespreking in een multidisciplinair overleg, samen met patiënt wordt besloten dat een operatie de beste behandeloptie is, wordt steeds vaker niersparend geopereerd. Niersparend wil zeggen dat in plaats van de nier volledig te verwijderen, alleen de tumor uit de nier wordt verwijderd. Dit zorgt ervoor dat na de operatie de nierfunctie niet of nauwelijks achteruit gaat. Dit is gunstig voor de kwaliteit van leven en de levensverwachting van de patiënt.

Veilig en goede oncologische resultaten

Deze niersparende operatie is een veilige behandeling die wordt uitgevoerd met behulp van de Da Vinci robot (Xi). De oncologische resultaten zijn net zo goed als wanneer de hele nier verwijderd wordt. Echter, daarvoor is het essentieel dat de tumor volledig wordt verwijderd.

Endo-echo sonde brengt tumor nauwkeuriger in beeld

Om de tumor volledig te verwijderen, is het belangrijk dat je goed kunt zien hoe de tumor in de nier zit en dat de randen (ook wel snijvlakken genoemd) van de tumor bekend zijn. Om dat nog nauwkeuriger in beeld te brengen maken de urologen nu gebruik van een endo-echo sonde. Dit is een sonde die de uroloog in de buik brengt tijdens de operatie. Deze wordt tegen de nier aangezet. Het echobeeld wordt live naast het operatiebeeld op het robotscherm van de operateur geprojecteerd. De operateur kan op die manier precies bepalen waar het snijvlak gemaakt moet worden om de tumor volledig te verwijderen en toch zoveel mogelijk nierfunctie te behouden.

Foto: Aswin Meijer

← Terug