Innovatieve behandeling bij blaaskanker

15/03/2012

In de behandeling van het spierinvasieve blaascarcinoom (blaaskanker waarbij blaastumoren zijn doorgegroeid in de spierlaag van de blaas) is er weinig veranderd in de voorbije jaren. Het wegnemen van de blaas (cystectomie) blijft de gouden standaard.
Tegenwoordig kan deze ingreep door middel van een kijkbuisoperatie (laparoscopische cystectomie) worden uitgevoerd. Deze ingreep wordt uitgevoerd door slechts 3 urologen in Nederland, waaronder dr. Onaca van het St. Antonius Ziekenhuis.
Opmerkelijk, omdat uit onderzoek blijkt dat patiënten sneller herstellen en hun activiteiten terug kunnen oppakken, minder pijn hebben en minder kans hebben op complicaties na een kijkbuisoperatie. 

Deze 3 urologen hebben hun krachten gebundeld. 
Door het bundelen van de patiëntendata willen we wetenschappelijk het voordeel van de
kijkbuisoperatie verder onderbouwen ten op zichte van de klassieke open operatie.We volgen samen ongeveer honderdveertig patiënten. Voor de patiënt biedt het uiteindelijk voordelen om te kiezen voor een laparoscopische operatie vanwege de vele voordelen ten opzichte van een open operatie: beduidend minder bloedverlies, kortere opname in het ziekenhuis, minder grote inwendige wond en sneller herstel.

Persbericht over deze bundeling van krachten

 

 

← Terug