Focale cryobehandeling bij recidief prostaattumor

23/04/2012

Uit onderzoek blijkt dat bij een aanzienlijk deel van de mensen met prostaatkanker, en hiervoor zijn bestraald, de tumor terugkomt. De eerste symptomen voor recidief prostaatkanker uiten zich in een verhoogd PSA bij de reguliere controle.
Snel en adequaat handelen is dan erg belangrijk. Bij de meeste mensen wordt hormonale therapie geadviseerd als blijkt dat de bestraling niet voldoende heeft geholpen. Hormonale therapie kan de kanker niet genezen, maar wel vertragen. Daarnaast kan hormonale therapie ook vervelende bijwerkingen hebben.

Er is nu een nieuwe behandeling bij recidief prostaatkanker, de focale cryobehandeling. De focale cryobehandeling werkt wel curatief (genezend) in tegenstelling tot hormonale therapie. Deze behandeling wordt gegeven aan patiënten met recidief prostaatkanker die hiervoor al bestraling hebben ondergaan. De voordelen van deze behandeling zijn:
– Curatieve (genezende) behandeling
– Eenmalige behandeling
– Vergeleken met een prostaatoperatie en bestraling lagere cijfers voor incontinentie
– Geen incisies
– Geen bestraling of hormonen
– Korte ziekenhuisopname en snel herstel
– Kan, indien nodig, worden herhaald

In het St Antonius ziekenhuis is onlangs opnieuw gestart met het aanbieden van deze behandeling. Een zeer selecte groep patiënten (die eerder voor hun prostaattumor al bestraling hebben gehad) komt voor deze behandeling in aanmerking.

De meest ervaren proctor (uit Frankfurt) heeft bij deze herstart mee geopereerd. De eerste resultaten zijn voorzichtig positief te noemen. De verdere resultaten zullen zeer nauwkeurig worden gevolgd.

Handboek voor patiënten (in het Engels)

 

← Terug