Succesvolle 11e patienteninformatieavond prostaatkanker

In het auditorium van StAZ Nieuwegein vond op 23 september voor de elfde keer de jaarlijkse patienteninformatieavond “Er is leven na een prostaatkankeroperatie” plaats. Deze avond is bedoeld voor patiënten die in de afgelopen drie jaar een prostatectomie in dit ziekenhuis hebben ondergaan vanwege hun prostaatkanker.

Na de eerste informatieavond jaren geleden was de waardering zo groot en bleek het programma zo te voorzien in een informatiebehoefte dat deze avond een jaarlijks terugkerend evenement is geworden.

Vanaf het begin heeft de Prostaatkankerstichting geparticipeerd en intussen is hierin een nauwe samenwerking ontstaan.

Het programma bestond ook dit jaar uit een herhaling van uitleg van diagnose en operatie en focust zich daarna op de mogelijk ongewilde gevolgen van de operatie zoals ongewenst urineverlies en erectiestoornissen én de behandelmogelijkheden daarvan. De kracht van de avond zit hem in het feit dat patiënten, al dan niet geanonimiseerd, al hun vragen kunnen stellen aan een compleet team van behandelaars te weten: gespecialiseerde urologen, verpleegkundig specialist, bekkenbodemtherapeut, oncologie- en continentieverpleegkundigen. Daarnaast adviseren patiënten elkaar tijdens de avond in het omgaan met de gevolgen van hun operatie.

Dit jaar werd de avond bezocht door ruim 120 patiënten met hun partners, enkelen voor de tweede of zelfs derde maal. “Fijn om het complete verhaal zo helder en open uiteengezet te horen worden” en “Toch weer nieuwe tips” zijn veel gehoorde reacties.

De waardering voor deze avond is hoog, al jarenlang geven de patiënten en partners hiervoor een rapportcijfer tussen de 8,5 en 9.

Klik op onderstaande links voor de presentaties die zijn gegeven op de patiënteninformatieavond en meer informatie over PDE-5 remmers en zelfinjectie bij erectiestoornissen.

← Terug