De Da Vinci Robot wordt nu ook ingezet bij blaas- en nierkanker

20/12/2012

Onlangs vond in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein voor het eerst een blaasverwijdering met inwendig aangelegd urinestoma plaats door middel van robotchirurgie. In dezelfde week werd met de robot een gedeeltelijke nierverwijdering verricht. Met deze twee operaties is het St. Antonius één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die naast de prostaatverwijdering de Da Vinci Robot ook inzet voor operaties bij blaas- en nierkanker.

“Hiermee wil het St. Antonius Ziekenhuis de urologische zorg naar het hoogst mogelijke niveau tillen. Het voordeel van opereren via robotchirurgie is dat de operatiewond kleiner is omdat de buik niet ‘helemaal open’ hoeft, zoals bij de klassieke chirurgie. Dit zorgt voor een snellere genezing”, zegt uroloog dr. Harm van Melick.

Inwendig aangelegd urinestoma

Het opereren met de Da Vinci Robot gaat zeer nauwkeurig. Met de wenkbare armen en handen kan de robot zeer nauwkeurig en met weinig bloedverlies een blaasverwijdering uitvoeren. Vervolgens kan inwendig uit een deel van de dunne darm een urinestoma worden aangelegd. “In het St. Antonius Ziekenhuis hebben we al geruime tijd ervaring met blaasverwijderingen (cystectomieën) via een kijkoperatie. Daardoor was de stap naar robotchirurgie logisch, omdat je als uroloog de verfijnde operatietechniek deels al in de vingers hebt”, aldus dr. Harm van Melick.

In het St. Antonius Ziekenhuis vinden jaarlijks 50 cystectomieën plaats, terwijl de landelijke norm om deze operatie uit te mogen voeren op 10 ligt. Hiermee is het een van de drie grootste centra van het land. De blaasverwijderingen waarbij sprake is van blaaskanker in een vergevorderd stadium zullen voorlopig op de klassieke manier plaats blijven vinden, via een open buikoperatie.

Niersparend

Nierkanker komt minder vaak voor dan blaaskanker. In het St. Antonius Ziekenhuis worden ruim 10 gedeeltelijke nierverwijderingen (partiële nefrectomieën) per jaar gedaan. Tot op heden via een open buikoperatie, maar sinds kort met de Da Vinci Robot. “Een gedeeltelijke nierverwijdering is via een kijkoperatie vrijwel onmogelijk vanwege de tijdsdruk. De nierbloedvaten mogen niet langer dan een half uur afgeklemd worden vanwege het risico op het afsterven van nierweefsel”, zegt uroloog dr. Aswin Meijer. Doordat artsen met de robot snel en nauwkeurig kunnen werken, is een gedeeltelijke nierverwijdering goed mogelijk met robotchirurgie. Ook hiervoor geldt dat er met de robot geen grote wond gemaakt hoeft te worden zoals bij de klassieke buikoperatie het geval is. De patiënt geneest sneller en hoeft minder lang in het ziekenhuis te blijven.

Voorheen werd bij alle vormen van nierkanker de gehele nier verwijderd. Uit medisch onderzoek is gebleken dat het levensverlengend kan zijn voor de patiënt als het gezonde deel van de nier behouden blijft. Nieren reinigen het bloed. Als de hele nier verwijderd wordt, is dat belastender voor de andere organen. 

 Video de Da Vinci robot

← Terug