Botoxbehandeling bij overactieve blaas op poli

12 juli 2018

botoxbehandeling poli

 

Vanwege de lange wachttijden voor urologische OK’s onderzoeken de urologen van het
St. Antonius Ziekenhuis in samenwerking met collega’s van de verpleegafdeling en polikliniek welke ingrepen van de OK naar de polikliniek verplaatst kunnen worden. Op deze manier wordt zowel ruimte gemaakt op de OK als in het beddenhuis.

Een eerste behandeling die voor deze verplaatsing in aanmerking komt, is de zogenaamde botoxbehandeling bij patiënten met een overactieve blaas. De komende weken zullen circa tien patiënten deze behandeling ondergaan op de poli in plaats van op de OK.

Botoxbehandeling

Botulinetoxine A, ook wel botox genoemd, blokkeert de zenuwfunctie en werkt als een soort spierontspanner. In de urologie wordt botulinetoxine A gebruikt om een overactieve blaas rustig te maken. De overactiviteit van de blaas kan vele oorzaken hebben, maar leidt altijd tot het gevoel vaak naar het toilet te moeten en soms tot ongewenst urineverlies.

Bij de poliklinische behandeling wordt de patiënt eerst plaatselijk verdoofd op de verpleegafdeling. Vervolgens wordt op de polikliniek via een scoop een lange naald opgeschoven naar de blaas. Deze naald zal op 25 verschillende plaatsen in de blaasspier worden gestoken waar vervolgens een verdunde botoxoplossing van 1 ml per prik achtergelaten wordt. Binnen zeven dagen worden door de patiënt de eerste effecten waargenomen.

← Terug